ABB elektrificeert en verduurzaamt stap voor stap zijn productielocaties

ABB elektrificeert en verduurzaamt stap voor stap zijn productielocaties Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

5 juni organiseert FHI het Energie in Industrie event in de Basiliek in Veenendaal. Tijdens het event staan duurzaamheid, energie optimalisatie en efficiëntie centraal. Kees Jan ’t Mannetje vertelt over ABB’s ambitie: alle fabrieken CO2 neutraal in 2050.

“ABB ontwikkelt duurzame oplossingen en anticipeert hiermee op de huidige marktvragen met toekomstbestendige technologieën,” zegt Kees Jan, development specialist bij ABB. Hij focust zich op energietransitie, duurzaamheid en circulariteit, energiebesparing en energiemanagement. Of, zoals hij het zelf zegt: “Alle transities die op dit moment plaatsvinden.”

Mission to Zero

“We streven naar netto nul emissies in 2050 en werken samen met onze klanten en leveranciers aan een CO2 neutrale samenleving,” zegt Kees Jan. ABB realiseert de energietransitie door digitale technologieën te combineren met maatregelen om het energieverbruik te verminderen en door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Kees Jan stelt: “Onze technologieën voorkomen en verminderen emissies bij zowel onze klanten als onze eigen activiteiten.”

In 2020 heeft ABB de Mission to Zero opgesteld. De missie van deze Mission to Zero is opgesplitst in twee stappen. Stap één, 80 procent van alle ABB fabrieken wereldwijd CO2 neutraal in 2030. En stap twee: 100 procent CO2 neutraal in 2050.

De fabriek in Ede

Eind 2021 is begonnen met het duurzaamheidstraject voor de ABB fabriek in Ede. En in september 2022 organiseerden ze het persevent waarin ze wereldkundig maakte dat de fabriek de CO2 neutraal-status had bereikt. Dit is inclusief compensatie door het inkopen van certificaten.

De fabriek in Ede is een productielocatie voor inbouwdozen en installatiekasten en verbruikt ongeveer 80.000 kub gas. Dit staat voor 155 ton CO2 uitstoot.[1] In december 2023 heeft de fabriek de benodigde vergunningen van de provincie gekregen om een warmte-koude opslag (WKO-opslag) installatie te kunnen installeren. De planning is dat de installatie aan het einde van deze zomer 2024 wordt opgeleverd. Daarmee is de fabriek volledig geëlektrificeerd en kan de gasinstallatie eruit.

Netcongestie

Eén van de thema’s die nu hoog op de agenda staan is energiemonitoring en netcongestie. En dan toegespitst op het monitoren van het energieverbruik achter de meter. Dit heeft ABB zoveel inzichten opgeleverd dat ze hun hele productieproces hebben aangepast en geoptimaliseerd. Kees Jan gaat hier dieper op in tijdens zijn presentatie.

Het resultaat van het energiemonitoringproces is dat de fabriek in Ede nu de verbruikte energie efficiënter en over meer uren kan spreiden. Daarnaast monitort ABB iedere individuele machine en weten ze per product het verbruik dat nodig is voor het productieproces.

Eén van de cruciale zaken die Kees Jan graag wil overbrengen is: om het hele proces succesvol af te ronden is het noodzakelijk om het eigen personeel en de lokale partners vanaf het begin erbij te betrekken.

Zijn advies aan bedrijven die in de beginfase zitten van een verduurzamingstraject: “Start met het goed inzichtelijk maken van je energiehuishouding.”

Wil je meer weten? Kees Jan ’t Mannetje vertelt tijdens het Energie in Industrie event meer over de transitie naar een duurzame, toekomstbestendige fabriek. Bezoek de website voor meer informatie en meld je aan voor een kosteloos bezoek.

 

[1] Mission to Zero (kivi.nl)